Follow us on: Group Alumni Tweet Us! Click Here! Let Watch Images!

Alumni SMKAS

Laporan Perjalanan Majlis Perasmian & Mesyuarat Agung Kali Pertama


Dimulakan penulisan ini dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.

Sebelum saya focus terus ke tajuk seperti kat atas ni, saya nak merakamkan ucapan terima kasih kepada Brother Lokman Aiman atas kepercayaan beliau letakkan ke atas saya untuk update blog. saya cuma membantu beliau saja sehingga Exco yang mengambil alih blog ini ditetapkan dalam meeting akan datang.

Ok.
Kembali ke tajuk.

Mesyuarat bermula sekitar jam 2 lebih mengikut tentatif yang telah dirancang oleh pihak penganjur. Saya pun datang hampir pukul 3.30 atas sebab kerja hakiki, nasib baik meeting baru sahaja bermula. First impression saya bila masuk ke ruangan parking kereta, 'Sikitnye yang datang..'. 
Selepas upacara Penyerahan Perlembagaan Alumni dan Perasmian oleh Ibunda Pengetua SMKA Segamat, mesyuarat dimulakan.
Berikut adalah agenda yang berlangsung pada hari kejadian .
1.      Ucapan pembukaan Pengerusi Mesyuarat

Mesyuarat yang dihadiri oleh bekas-bekas pelajar dari pelbagai generasi itu telah dipengerusikan oleh Saudara Khairul Bin Khalid mengikut kepada persetujuan mesyuarat secara majoritinya.
Pengerusi mengucapkan salam sejahtera dan terima kasih di atas kerjasama bekas-bekas pelajar yang hadir.

2.      Laporan JK Penaja Penubuhan Alumni SMKA Segamat

Laporan disampaikan oleh Ust Shaifulizam Bin Jamaludin mengenai diari gerak kerja dan usaha menubuhkan alumni.

3.      Pembentangan dan pengesahan perlembagaan

Pembentangan dilakukan oleh Saudara Lokman Aiman Bin Karjoo, generasi SPM 2007 juga selaku pembuat draf perlembagaan yang telah dibentangkan dalam Mesyuarat Jawatankuasa Penaja Penubuhan Alumni SMKA Segamat sebanyak 3 kali. Terdapat beberapa penambahan yang perlu dibuat dalam kandungan tersebut berdasarkan cadangan yang diberikan oleh beberapa ahli mesyuarat. Penambahan tersebut adalah berkaitan dengan urusan mesyuarat dan aturan pindaan, penambahan atau pemansuhan kandungan perlembagaan. Mesyuarat juga bersetuju penambahan tersebut dilakukan oleh badan organisasi yang dilantik dan dibentangkan pada Mesyuarat Agung Kali Kedua akan datang. Akhirnya, terdapat seorang pencadang dan penyokong yang mengusulkan supaya perlembagaan tersebut disahkan terlebih dahulu oleh Pengetua.
                                                                                                                                        
4.      Pemilihan Ahli Organisasi Jawatankuasa Pertubuhan Alumni SMKA Segamat

Mesyuarat diteruskan lagi dengan pemilihan Ahli Organisasi Jawatankuasa mengikut kepada peruntukan dalam perlembagaan. Berdasarkan Bahagian 4 – Badan Organisasi di Perkara 12 dan 13. Mengikut kepada pemilihan yang dibuat, mesyuarat bersetuju mengambil semula Jawatankuasa Tertinggi dalam Jawatankuasa Penaja Penubuhan berikutan urusan awal penubuhan lebih diketahui oleh mereka secara terperinci dan mendalam. Akan tetapi 2 jawatan yang tidak ada pada peringkat tersebut akan dibuat pemilihan termasuk 9 jawatan Exco.Keputusan adalah seperti berikut:

BIL
JAWATAN
NAMA
GENERASI
MAJLIS TERTINGGI
1
PRESIDEN
SHAIFULIZAM BIN JAMALUDIN
SPM 1994
2
TIMBALAN PRESIDEN 1
MOHD FAISAL AZIZI BIN MOHAMED BASIR
SPM 1992
3
TIMBALAN PRESIDEN 2
MOHAIR NIZAM BIN JOHARI
SPM 1994
4
SETIAUSAHA AGUNG
MOHAMAD YAZID BIN ABDUL MAJID
SPM 1994
5
TIMBALAN SETIAUSAHA
LOKMAN AIMAN BIN KARJOO
SPM 2007
6
BENDAHARI KEHORMAT
MOHD NAZOM BIN MOHD YUSOF
SPM 1994
7
JURU AUDIT
SUZANA BINTI ABD WAHID
SPM 1992
MAJLIS EXCO
8
EXCO-EXCO
NAZREEN JAUHARI BIN HAMDAN
SPM 1992
9
AIDA BINTI AB SAMAD
SPM 1994
10
MOHD FARIZ BIN RAMLAN
SPM 1996
11
SHAHRIZAN BIN MOHAMED
SPM 1997
12
AMIRUL HAFFIZ BIN ARIFF
SPM 1998
13
MOHD EFIRUL BIN A RAHMAN
SPM 2004
14
NURSYUKRINA BINTI MD KHALIL
SPM 2005
15
NUR AMIRAH BINTI MOHD DALI
SPM 2007
16
AIMAN HAKIM BIN ABD RASID
SPM 2008

                Jawatan atau peranan bagi mereka yang telah dipilih untuk menjadi ahli Majlis Exco akan ditetapkan pada Mesyuarat Organisasi Jawatankuasa yang akan dihadiri oleh Pengetua merangkap Penaung Pertubuhan.

5.      Ucaptama Presiden Pertubuhan Alumni SMKA Segamat

Ucapan pertama selaku Presiden Pertama Pertubuhan disampaikan oleh Ust Shaifulizam Bin Jamaludin. Beliau sangat-sangat memerlukan sokongan dan juga kerjasama daripada semua bekas-bekas pelajar agar pertubuhan yang telah diperuntukkan matlamatnya di dalam Perlembagaan Pertubuhan akan menjadi satu badan sokongan yang terpenting kepada sekolah. Selain itu, beliau berharap dengan adanya satu pertubuhan yang rasmi, bekas pelajar dapat memainkan peranan bukan sahaja dengan wang ringgit malah juga tenaga dan masa walaupun sebesar zarah.

6.      Sesi cadangan

Pelbagai cadangan telah dikemukakan oleh ahli mesyuarat supaya pertubuhan yang baru sahaja dirasmikan akan bergerak dengan aktif.

7.      Sesi soal dan jawab

Agenda terakhir ini telah pun menyempurnakan aturan mesyuarat agung yang dijalankan apabila ahli mesyuarat tidak mengajukan apa-apa soalan yang berkaitan.


Haha. Yes. Bila berakhirnya sessi soal jawab, maka sessi makan makan pun bermula.
Apa yang saya boleh katakan untuk sessi makan makan ni, BAKSO memang terbaik. Kan?
Ada Mee Hoon goreng.
Ada Air 2 jenis.
Karipap dan Donut.
Dan macam-macam lagi.

Sekian sahaja laporan informal untuk Mesyuarat Agung Kali Pertama yang dibawa khas dari perkarangan Dewan Lukman Al-Hakim SMKA Segamat. (ceh..dah macam reporter).

Terima kasih.

Next Entry : Mesyuarat Alumni [Versi Gambar]

p/s : Maaf kepada semua. Entry di karang dengan tidak formal supaya bacaan tidak menjadi formal dan membosankan. Walaupun ini blog Alumni, tapi juadah entry yang disediakan adalah versi Santai. Sebarang komen dan cadangan, sangat diminta dari kalian. Thanks.